Статус: Втратило чинність












ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА






Друга сесія







РІШЕННЯ













Від

20.08.2015

2-1455







м.Черкаси







<









Про внесення змін до рішення

Черкаської міської ради від 05.04.2012 № 3-753 «Про затвердження схеми розміщення тимчасових споруд в м.Черкаси та внесення змін до рішень Черкаської міської ради»






>









На виконання рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію», відповідно до вимог Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про благоустрій населених пунктів», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», з метою впорядкування роботи із розміщення, облаштування і утримання тимчасових споруд м. Черкаси, на підставі пунктів 42, 44 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 05.04.2012 № 3 753 «Про затвердження схеми розміщення тимчасових споруд в м. Черкаси та внесення змін до рішень Черкаської міської ради», а саме:


1.1. додаток 2 – Альбом 2. Вимоги до розміщення, зовнішнього вигляду тимчасових споруд та благоустрою прилеглих територій. Графічні пояснення до положення по розміщенню ТС:


1.1.1. доповнити пунктами такого змісту:

«27. Забороняється змінювати функціональне призначення тимчасової споруд (далі за текстом – ТС) у разі торгівлі підакцизними товарами, пресою та квитками після отримання паспорту прив’язки ТС. Зміна функціонального призначення відбувається у порядку встановленому Положенням про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м. Черкаси.


28. Висота ТС не може перевищувати 4 м.

29. У стаціонарних ТС обов’язкова наявність санітарного вузла. У випадку відсутності технічної можливості встановлення санвузла у ТС, договір на його використання з іншим суб’єктом господарювання.

30. Забороняється розміщувати стаціонарні ТС (кіоски, павільйони) на території ярмарок.

31. Забороняється розміщення ТС в радіусі 20 метрів від сміттєзбірників та контейнерних майданчиків.

32. Забороняється улаштування фундаментів та основ під ТС. Допускається виконання основи елементами мощення (дрібнорозмірною, середньорозмірною чи крупнорозмірною плиткою).

33. Конструкція ТС обов’язково повинна містити устаткування, необхідне для переміщення споруди (петлі на даху, конструктивно пов’язані зі спорудою).

34. Забороняється розміщення стаціонарних ТС (кіосків та павільйонів) в центральній частині міста в межах: від вул. Котовського до вул. Богдана Хмельницького вздовж вул. Хрещатик, бульв. Шевченка, вул. Гоголя та вул. Благовісної, окрім випадків обладнання зупинок громадського транспорту та розміщення ТС вглибині житлової забудови. В межах вказаних вулиць дозволено розміщувати об’єкти сезонної торгівлі; літні тераси біля приміщення закладів ресторанного господарства; ТС під час ярмаркових, загальноміських та державних заходів; пересувні ТС».


1.1.2. пункт 25 викласти у новій редакції такого змісту:

«25. Забороняється здійснення торгівлі тютюновими виробами, алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом, якщо пішохідна доступність до об’єкту торгівлі менша 200 м від території дошкільних, лікарняних та навчальних закладів (мал. № 9)».


1.2. додаток 4 – Положення про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м. Черкаси:


1.2.1. доповнити такими пунктами:

«5.14. У разі виявлення порушень, зазначених у пункті 5.13 складається відповідний Акт, до якого додаються фото, результати проведених вимірів та інша інформація, що свідчить про порушення. На підставі Акту Управління готує проект рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про анулювання паспорту прив’язки ТС.

5.15. У разі зміни власника ТС (продаж, дарування, успадкування тощо) новий власник звертається з відповідною заявою на переоформлення паспорту прив’язки ТС. До заяви додаються:

- оригінал паспорту прив’язки ТС попереднього власника;

- документ, що посвідчує перехід права власності на ТС (договір купівлі-продажу, договір дарування тощо);

- копію переоформленого договору пайової участі в утриманні об’єкту благоустрою. В разі, якщо місце розміщення ТС частково або повністю потрапляє в межі земельної ділянки, наданої у власність або користування – нотаріально посвідчену згоду власника\користувача земельної ділянки на розміщення ТС.

5.16. Управління протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви повертає замовнику переоформлений паспорт прив’язки ТС.»


1.2.2. доповнити розділом 9 такого змісту:

«9. Розміщення ТС під час проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів

9.1. Розміщення ТС під час проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів здійснюється відповідно до рішень виконавчого комітету Черкаської міської ради, при цьому паспорт прив’язки ТС (ярмарку) не оформляється.

9.2. Площа для проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів, термін їх проведення та режим роботи зазначаються у рішенні виконавчого комітету Черкаської міської ради.

До проекту рішення додається:

- схема розміщення, виконана на топографо-геодезичній основі у масштабі 1:500;

- план розміщення обладнання для здійснення торгівлі;

- ескіз зовнішнього вигляду (погоджується з головним архітектором міста);

9.3. Зовнішній вигляд обладнання, розміщеного на ярмарках, повинен відповідати архітектурно-художнім вимогам міського дизайну, логіці архітектурного рішення оточуючого міського середовища та виконуватись у єдиному стилістичному рішенні.

9.4. Суб’єкт господарської діяльності, що відповідальний за проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів зобов’язаний укласти договір про пайову участь в утриманні об’єкту благоустрою міста на умовах, визначених рішенням Черкаської міської ради від 09.07.2010 №5-821 «Про затвердження Порядку укладання договорів про пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою міста». В разі, якщо місце розміщення ТС частково або повністю потрапляє в межі земельної ділянки, наданої у власність або користування – нотаріально посвідчену згоду власника\користувача земельної ділянки на розміщення ярмарку.».


1.2.3. Пункт 4.3. доповнити абзацами такого змісту:

«Заява про можливість розміщення ТС, подана відповідно до пунктів 4.1., 4.2. цього Положення, підлягає обов’язковому погодженню (у формі рішення) з виконавчим комітетом Черкаської міської ради. У такому разі Управління протягом п’яти робочих днів з дня отримання зазначеної заяви у встановленому порядку подає її на розгляд та погодження виконавчому комітету Черкаської міської ради.

Відмова виконавчого комітету Черкаської міської ради у погодженні зазначеної заяви з підстав, визначених пунктом 4.4. цього Положення, має наслідком відмову замовнику у можливості розміщення ТС, за результатами чого Управління надає аргументовану відмову щодо реалізації намірів розміщення ТС відповідно до чинного законодавства.

Про розгляд питання, щодо можливості розміщення ТС, на засіданні виконавчого комітету інформувати органи самоорганізації населення (через відділ підтримки громадянського суспільства) та депутата Черкаської міської ради по відповідному округу (через відділ з питань роботи ради).»


1.2.4. Пункт 5.3. доповнити абзацами такого змісту:

«Заява про продовження строку дії паспорта прив’язки ТС підлягає обов’язковому погодженню (у формі рішення) з виконавчим комітетом Черкаської міської ради. У такому разі Управління протягом п’яти робочих днів з дня отримання зазначеної заяви у встановленому порядку подає її на розгляд та погодження виконавчому комітету Черкаської міської ради.

Відмова виконавчого комітету Черкаської міської ради у погодженні зазначеної заяви з підстав, визначених пунктом 5.5. цього Положення, має наслідком відмову замовнику в продовженні дії паспорту прив’язки ТС, за результатами чого Управління надає аргументовану відмову у продовженні строку дії паспорта прив’язки ТС відповідно до чинного законодавства.»


1.3. Викласти у новій редакції:


1.3.1. Розділ 8 такого змісту:

«8. Контроль за розміщенням та утриманням ТС.

8.1. Відповідальним за утримання ТС в належному експлуатаційному та санітарному стані є замовник.

8.2. Контроль за утриманням ТС в належному стані та додержанням вимог цього рішення та паспорту прив’язки здійснює управління інспектування департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради (далі – Інспекція) та Управління у межах наданих повноважень.

8.3. В разі неналежного утримання ТС, порушення вимог паспорту прив’язки, цього рішення та чинного законодавства, Інспекцією складається припис про усунення порушень. Припис направляється в письмовій формі поштою (листом з повідомленням) або вручається уповноваженому представнику власника (користувача) ТС особисто під підпис. Власник (користувач) ТС зобов’язаний усунути порушення, зазначені в приписі та повідомити про це Інспекцію в письмовій формі у 15-денний термін з дня отримання припису.

8.4. Контроль за виконанням приписів здійснює Інспекція. У разі невиконання вимог, зазначених у приписі, Інспекцією складається акт відповідно до пункту 5.14 Положення, який передається до Управління протягом п’яти робочих днів з дати складання.

8.5. У разі закінчення строку дії, анулювання паспорта прив’язки, самовільного встановлення тимчасової споруди або з інших підстав, визначених законодавством, така ТС підлягає демонтажу.

8.6. У разі виявлення тимчасової споруди, встановленої самовільно, Інспекцією вноситься припис її власнику (користувачу) з вимогою усунення порушень шляхом проведення добровільного демонтажу у семиденний термін.

8.7. Власник (користувач) ТС протягом 7 календарних днів з дня внесення припису зобов’язаний здійснити добровільний демонтаж ТС за власний рахунок.

8.8. У разі, якщо замовник не здійснив добровільний демонтаж, така ТС підлягає примусовому демонтажу.

8.9. Організацію демонтажу, перевезення, зберігання ТС, власники (користувачі) яких ухиляються від демонтажу або якщо власники ТС невідомі, здійснює Інспекція шляхом залучення відповідних організацій в порядку, встановленому виконавчим комітетом Черкаської міської ради, відповідно до вимог чинного законодавства.

8.10. Демонтована ТС перевозиться на майданчик тимчасового зберігання, передається відповідальній особі. Інспекція протягом 2 робочих днів інформує про проведені роботи з демонтажу самовільно розміщених споруд Управління.

8.11. Демонтована ТС передається власнику або його представнику після оплати ним робіт із демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання ТС, відновлення благоустрою на місці розміщення ТС».


1.3.2. Пункт 4.7. такого змісту:

«4.7. У разі відповідності намірів та у разі відсутності документів, що посвідчують право на земельну ділянку, замовник протягом строку, зазначеного в п. 4.6. укладає договір щодо пайової участі в утриманні об’єкту благоустрою міста на умовах, визначених рішенням Черкаської міської ради від 09.07.2010 № 5-821 «Про затвердження Порядку укладання договорів про пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою міста».


1.3.3. Пункт 7.5. такого змісту:

«7.5. У разі коли власник (користувач) має намір змінити функціональне призначення ТС або її зовнішнє опорядження, він звертається до Управління з письмовою заявою щодо внесення змін до паспорта прив’язки у частині функціонального призначення або ескізів фасадів.

До заяви додається оригінал оформленого паспорту прив’язки ТС, нові ескізи фасадів ТС або вказується необхідність зміни функціонального призначення. Управління розглядає можливість внесення змін впродовж десяти робочих днів з дня подання такої заяви та за відсутності обґрунтованих заперечень вносить відповідні зміни до обох примірників паспорту прив’язки ТС. Примірник паспорту прив’язки ТС з внесеними змінами або з обґрунтованою відмовою у внесенні змін повертається замовнику.».




1.4. У всьому тексті рішення та додатках до нього:

1) слова «департамент містобудування» замінити словами «департамент архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради» у відповідних відмінках;

2) слова «департамент інспектування» замінити словами «управління інспектування» у відповідних відмінках.


1.5. Пункт 16 Додатку 2 до рішення не поширюється на тимчасові споруди, встановлені відповідно до діючих договорів оренди землі до закінчення терміну дії цих договорів.


2. Установити, що:

2.1. Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність в ТС зобов’язані оформити документи на розміщення ТС у відповідності до вимог цього Положення та комплексної схеми розміщення ТС протягом 6 місяців з дати набуття чинності цього рішення;

2.2. Суб’єкти підприємницької діяльності, тимчасові споруди яких розміщенні з порушенням вимог комплексної схеми, але на момент їх встановлення мали дозвільні документи на їх розміщення (договір оренди земельної ділянки, рішення Черкаської міської ради про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки, дозвіл на розміщення ТС) мають пріоритетне право на отримання паспорту прив’язки ТС в іншому місці (перспективне розміщення ТС на місці згідно Додатку 3 до рішення Черкаської міської ради від 05.04.2012 № 3-753 або запропонованому суб’єктом підприємницької діяльності) за умови, що це місце відповідає вимогам Додатку 2 до зазначеного рішення.

2.3. Пріоритетне право суб’єкта підприємницької діяльності зберігається за ним протягом 6 місяців з дати набуття чинності цього рішення.

3. Визнати такими, що втратили чинність рішення Черкаської міської ради від 09.07.2010 № 5-823 «Про дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі», від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд».

4. Доручити виконавчому комітету протягом двох тижнів створити спільну комісію з інвентаризації ТС, розміщених на території міста, та вирішенню конфліктних питань щодо розміщення ТС. Комісії у своїй роботі враховувати стан заборгованості суб’єктів господарювання за фактичне використання земельної ділянки.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури, містобудування та інспектування Савіна А.О та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності.



















Секретар міської ради





О.Р. Радуцький