Проект рішення







114-8-рд



ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА



<


















Про звернення Черкаської міської ради про передачу каналізаційних очисних споруд у комунальну власність міста до Президента України та Прем’єр-міністра України






>


















З метою забезпечення ефективного використання очисних споруд міста Черкаси, а також для забезпечення наданню мешканцям міста Черкаси якісних послуг з водовідведення та забезпечення КП «Черкасиводоканал» можливістю своєчасно реагувати та ефективно впливати на рівень тарифів на послуги водовідведення для жителів міста Черкаси та установ і організацій, що перебувають на території міста Черкаси, відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


Звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України із таким зверненням: «Каналізаційні очисні споруди міста Черкаси свого часу були побудовані за державні кошти та перебувають в оперативному підпорядкуванні у приватної структури - ПАТ “Азот”. Каналізаційні очисні споруди проектувались, як загальноміські, для забезпечення життєдіяльності міста та очищення стічних вод ВО “ Азот “ загальною продуктивністю 280 тис.м³/добу , а саме:

  • стоки від ВО “ Азот “ - 70 тис. м³/добу;

  • стоки від міста - 210 тис.м³/добу.

На протязі останнього десятиріччя комунальне підприємство постійно перебуває в стані судових спорів з ПАТ “Азот”, що є наслідком державного регулювання тарифів на комунальні послуги без урахування вільних ринкових цін на матеріальні та трудові ресурси.

Такою ситуацією постійно користується ПАТ “Азот”, зважаючи на своє монопольне становище.

Водоканалу нав'язувались самостійно встановлені ціни за очищення стічних вод, які значно перевищували ті, що передбачались у збиткових комунальних тарифах, та неприйнятні умови договорів. Це неодноразово призводило до виникнення кредиторської заборгованості з відповідним нарахуванням штрафних санкцій.

Так, станом на 09.03.2016 року, Постановами Державної виконавчої служби за рішеннями судів різних інстанцій на майно підприємства накладено арешт, а рахунки в банківських установах заблоковані до погашення заборгованості в сумі 18,9 млн.грн. , з яких:

- 8,9млн.грн. заборгованість за надані послуги з очищення стічних вод, встановлена судом,  за період відсутності у ПАТ “Азот” затвердженого Національним регулятором тарифу на очищення міських стічних вод (з 15 березня по 30 червня 2014 року), з судовим збором;

- 10,0млн.грн. -штрафні санкції, за період з березня 2012 року по 15 березня 2014, з

судовим збором та виконавчий збір.

Крім того, на сьогодні, ПАТ “ Азот “ спонукає наше підприємство, в судовому порядку, до укладення договору на очищення міських стічних вод, в якому вимоги до якісних показників стічних вод, що повинні надходити на очисні споруди є значно нижчими від фактичних. Це, в подальшому, призведе до нарахування чергових штрафних санкцій за перевищення договірних концентрацій забруднюючих речовин.

Існуюча технологія очищення стічних вод , що застосовується на очисних спорудах ПАТ “ Азот” залишається незмінною вже більше 40 років і потребує радикального оновлення, для можливості в повній мірі справлятись з реальними показниками стічних вод. На сьогодні хімічне підприємство, не змінюючи технологію очищення, в умовах значного погіршення якості стічних вод, насамперед побутового стоку від населення, перекладає виниклі проблеми на комунальне підприємство та місто в цілому.

Більше того, адміністрація ПАТ “ Азот “, для якої очищення міських стоків не є основним видом діяльності, не зацікавлена у подальшому розвитку очисних споруд, їх модернізації, застосуванні енергозберігаючих технологій, та оптимізації собівартості послуг.

Необхідною умовою, надання стабільно якісних послуг, що забезпечують життєдіяльність обласного центру, є передача очисних споруд у комунальну власність міста».



















Міський голова





А.В. Бондаренко




Пояснювальна записка до проекту рішення «Про звернення Черкаської міської ради про передачу каналізаційних очисних споруд у комунальну власність міста до Президента України та Прем’єр-міністра України».



Каналізаційні очисні споруди проектувались, як загальноміські, для забезпечення життєдіяльності міста та очищення стічних вод ВО “ Азот “ загальною продуктивністю 280 тис.м³/добу.

КП «Черкасиводоканал» нав'язувались самостійно встановлені ПАТ «АЗОТ» ціни за очищення стічних вод, які значно перевищували ті, що передбачались у збиткових комунальних тарифах, та неприйнятні умови договорів. Це неодноразово призводило до виникнення кредиторської заборгованості з відповідним нарахуванням штрафних санкцій.

Існуюча технологія очищення стічних вод , що застосовується на очисних спорудах ПАТ “ Азот” залишається незмінною вже більше 40 років і потребує радикального оновлення, для можливості в повній мірі справлятись з реальними показниками стічних вод.

Адміністрація ПАТ “ Азот “, для якої очищення міських стоків не є основним видом діяльності, не зацікавлена у подальшому розвитку очисних споруд, їх модернізації, застосуванні енергозберігаючих технологій, та оптимізації собівартості послуг.

Необхідною умовою, надання стабільно якісних послуг, що забезпечують життєдіяльність обласного центру, є передача очисних споруд у комунальну власність міста



Депутат міської ради





Я.В. Нищик