Проект рішення







129-8-рд



ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА



<


















Про звернення до Верховної Ради України щодо скасування державного свята «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», днів вигнання нацистів з України, Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, інших адміністративно-територіальних одиниць; та до Президента України щодо скасування «Дня партизанської слави»






>


















Розглянувши на другій сесії Черкаської міської ради від 14.12.2015 депутатський запит депутата від депутатської фракції «Всеукраїнське об’єднання «СВОБОДА» Косенка І. Ю., відповідно до статті 25, пункту 13 статті 26, частини 8 статті 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада


ВИРІШИЛА:


1. Звернутися до Верховної Ради України щодо скасування державного свята – «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» («Дня перемоги»), днів вигнання нацистів з України, Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, інших адміністративно-територіальних одиниць, що закріплені Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» № 315-19.

2. Звернутися до Президента України щодо скасування «Дня партизанської слави», що установлений Указом Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001.

Тексти звернень додаються.



















Міський голова





А. В. Бондаренко








Голові Верховної Ради України

Гройсману Володимиру Борисовичу


З В Е Р Н Е Н Н Я

Черкаської міської ради


Шановний Володимире Борисовичу!

Прошу Вас доручити апарату і профільному комітету Верховної Ради Україні підготувати та винести на розгляд Верховної Ради України законопроект про зміни в Законі України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» (далі: Закон). Надаємо пропозицію в законопроекті вказати такі зміни Закону:

  1. Змінити назву Закону на «Про увічнення пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років».

  2. Вилучити частину 3 статті 1 та всі згадування про «перемогу», «День перемоги» далі по тексту.

  3. Частину 4 статті 1 викласти в редакції: «Порядок проведення меморіальних заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення, визначається Кабінетом Міністрів України», тому що урочисті заходи передбачають певні святкування та святковий настрій учасників заходів. Будь-які святкування виглядають як «танці на кістках».

  4. Пункт 1 частини 1 статті 2 скоротити до « 1) відзначення Дня пам’яті та примирення», оскільки вигнання нацистів з України чи окремих адміністративно-територіальних одиниць України ні в якому разі не означало визволення українців з рабства.

Ці зміни потрібні в контексті україноцентристської інтерпретації історії, що є запорукою розвитку Української Нації та України як національної держави українців, де саме українці є титульною Нацією. В 1945 році дійсно з України було видворено німецьких нацистів (носіїв ворожої ідеології – нацизму) та їхніх пособників, але їм на зміну прийшли ще гірші окупанти – московитські (тобто російські) комуністи (носії також ворожої ідеології – комунізму), що вели ще жорстокішу боротьбу проти українців як Нації до 1991 року, а їх дикунську справу досі продовжує інший суб’єкт – Російська Федерація як правонаступник СРСР. Для України війна почалася зі вторгнення угорських військ до Карпатської України у 1939 році та закінчилася поразкою 1960 року, коли відбувся останній бій УПА проти військ НКВС. Часові межі Других визвольних змагань (1938-1960) є ширшими за часові межі Другої світової війни і є важливішими в контексті україноцентристської інтерпретації історії. Отже, ні про яку перемогу не йдеться, але про зміну одного окупанта на іншого. В глобальному розумінні перемога над нацизмом дійсно є великим досягненням світового співтовариства, проте саме ця перемога посилила позиції людиноненависницької ідеології московитського комунізму та призвела до окупації тоталітарною Московією східної Європи, створення комуністичних держав-сателітів Московії та до початку Холодної війни. Це стало можливим завдяки підтримці Московії союзниками, не зважаючи на те, що Московія була більшою загрозою миру в світі, ніж нацистська Німеччина, і вона досі залишається найбільшою загрозою миру та центром світового тероризму. Тобто віддалені результати перемоги над нацизмом у світовому масштабі є сумнівні. Доцільно відзначати лише «День пам’яті та примирення» за загальносвітовою практикою, тому що відзначення «Дня перемоги» навіть при зміненій формальній назві є фактичним продовження окупаційної совєцької традиції.


Від імені Черкаської міської ради



Міський голова




А. В. Бондаренко












Президенту України

Порошенку Петру Олексійовичу


З В Е Р Н Е Н Н Я

Черкаської міської ради


Шановний Петре Олексійовичу!

Прошу Вас скасувати Указ Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001 «Про День партизанської слави» (далі: Указ).

Підставою цього звернення є потреба україноцентристської інтерпретації історії, що є запорукою розвитку Української Нації та України як національної держави українців, де саме українці є титульною Нацією. Радянські партизани дійсно боролися проти ворогів України – нацистської Німеччини та її союзників, проте вони боролися за панування Московії (тобто тоді СРСР), що є також ворогом України, та за поширення людиноненависницької ідеології московитського комунізму, що має на меті знищити всі нації світу та підкорити волі дикунської тоталітарної Московії всі народи та держави світу. Метою та цілями радянських партизан були в першу чергу провокації, дестабілізація ситуації на окупованих німцями та їх союзниками територіях, створення ворожнечі між мирним населенням та представниками окупаційної німецької влади, створення позитивного образу радянських окупантів, вбивства та грабунок мирного населення, переслідування людей з проукраїнськими чи антирадянськими поглядами, але аж ніяк не безоглядна боротьба проти німецьких окупантів та їх союзників. В Указі прямо не сказано, що маються на увазі саме радянські партизани, хоча це є очевидним, бо на момент підписання Указу в 2001 році інші партизани, зокрема підпільники Української повстанчої армії (далі: УПА), ще не були визнані на державному рівні. Для відзначення подвигу підпільників УПА існує інше державне свято – «День захисника України» 14 жовтня. Очевидно, що «День партизанської слави» 22 вересня жодним чином не асоціюється з партизанами УПА.

Тому, на основі викладених аргументів, просимо Вас своїм вольовим рішенням скасувати Указ № 1020/2001, оскільки радянські партизани не були борцями за Україну, скоріше проти неї.


Від імені Черкаської міської ради


Міський голова




А. В. Бондаренко